September 20, 2022

ТЯЛОТО ПОМНИ ВСИЧКО: КЪДЕ СА СКРИТИ ПРЕЖИВЯВАНИЯТА ?"Тялото помни всичко" е един от законите на ориентираната към тялото психотерапия. Тялото съхранява всички спомени и емоции, които сме преживели. Чувствата и страховете, които човек пренебрегва, се превръщат в здравословни проблеми и ако продължава да ги пренебрегва, ще се появяват все повече и повече проблеми. Всяка част на тялото е отговорна за определени страхове и в зависимост от това къде човек се чувства неудобно, може да определи от какво се страхува.


Съзнанието ни не иска да признае някои чувства, затова те се разпръскват по тялото и се настаняват на определени места. В психологията този механизъм е наречен "изместване". Несъзнателният ум измества болезнените преживявания, мисли и спомени, включително страховете на човека. За да напомнят за себе си, те се превръщат в болести, така че скритите чувства се опитват да привлекат вниманието към себе си.

Как да нарисуваме индивидуална карта на страховете?

Необходими са ви празен лист хартия и инструменти за рисуване (не само флумастери и химикалки).

Нарисувайте тялото си.
Затворете очи и се опитайте да почувствате тялото си. Усещате ли напрежението? Чувствате ли се комфортно? Чувствате ли се топло?

Докато продължавате да усещате тялото си, се запитайте: "Къде в тялото ми живее страхът?"

Отбележете на рисунката местата, където живее страхът.

Възможно е да има повече от едно място, където страхът на човека е по-силно изразен, а някъде - по-слабо - можете да изразите това с цветове.

Телесна карта на страховете на човека: къде се крие преживяването

Крака.
Болката в краката може да показва страх от загуба на стабилност и опора. Човек се чувства несигурен за бъдещето.

Таз.
Проблемите в таза показват страховете на човека в сексуалната сфера. Този страх провокира развитието на различни заболявания, както и пречи на получаването на оргазъм при жените.

Стомах.
Дискомфортът в тази област е причинен от страха на човека за живота. Може би животозастрашаващата ситуация не е била реална, но дори когато опасността отмине за Несъзнаваното, тя остава реална. Поради това не е възможно да се постигне пълна релаксация и усещане за безопасност.

Областта на диафрагмата, включително стомаха и слънчевия сплит.
В тази област са се настанили социални страхове. Страхът на човека е да бъде отхвърлен от обществото.

Гръден кош.
В тази зона картата на страховете показва страха на човека да остане сам, страха да бъде отхвърлен като личност.

Ръце.
Страхът на човека от контакт със света се изразява чрез тази част на тялото. Често хората, които крият този страх, избират професия, в която не им се налага да общуват с други хора.

Проблемите с ръцете показват, че има проблем с комуникацията.
Дясната ръка показва страх при мъжете, а лявата - при жените.

Назад.
Дискомфортът в тази област показва, че човек се страхува да изглежда несъвършен, да не успее да отговори на очакванията на околните. Това често е проблем, с който се сблъскват перфекционистите.

Раменете са символ на отговорност и сила. Болката в тази област е свързана със страха на човека, че е слаб или не може да се справи с отговорността.

Шия.
Честото възпаление на гърлото, стискането и пукането са тенденция, която преследва хората, които трудно изразяват чувствата си. Постоянното напрежение в шията се дължи на това, че всеки път, когато чувствата искат да излязат навън, шията се свива и ги задържа в себе си.

Лице.
В телесната карта на страховете лицето символизира страха от "загуба на лицето". Тези хора се нуждаят от любов и одобрение, затова трябва да носят маски през цялото време, за да се харесат на всички.

Очи.
Страхът от реалността засяга един от основните канали на възприятието. Човек отказва да види истината, което води до проблеми със зрението.

Емоциите не могат да се запазят вътре, това са тайните страхове, които причиняват повечето болести. Като се справите с вътрешните си тревоги, можете да се отървете от здравословните си проблеми.