August 18, 2022

Интересни факти за невроните

Въпреки че фактът, че "нервните клетки не се регенерират", се оспорва от много учени, ние губим много от тях всеки ден. И не само възрастните, които са претоварени с работа. С израстването си детето губи значително повече нервни клетки от средностатистическия възрастен човек.

Неврон

Невроните са различни: това зависи от функцията, която изпълняват. Основните разлики се крият в структурата и разположението на невритните процеси.

Всеки тип неврон има различна функция. Например сензорните неврони са програмирани да предават на нервната система импулси от външни части на тялото, докато рецепторните неврони предават информация от околната среда.

Невроните винаги работят. Дори когато спим. През това време те контролират вътрешните процеси в организма.

Учените искат да хакнат Централната нервна система (ЦНС)! В момента се провеждат експерименти в тази посока. Пробивът в тази област ще помогне на учените да научат повече за спецификата на работата на всеки тип неврон.

Невроните не са склонни да реагират на промените. Ето защо е необходимо толкова много време, за да се формират полезни навици. Но редовността върши работа!

"Възрастните" неврони никога не се делят! Само невробластите - млади нервни клетки - имат тази способност.

В мозъка има повече неврони, отколкото звезди в южното небе. В средния човешки мозък има около 100 милиарда такива.

Невроните имат много връзки. Средностатистическият неврон има от 1000 до 10 000 връзки с други неврони.

Невроните обичат сладкото. Всъщност те се нуждаят от повече глюкоза, отколкото другите органи.